Natur, klima og fødevarer

Kornmark, vindmøller og kraftværk

KORT FORTALT

Der er mange etiske hensyn på spil i diskussionen af, hvordan vi bedst forvalter jordens ressourcer, når vi ønsker et liv med adgang til fødevarer, energi og ren luft at ånde i.

Vi har i Rådet undersøgt og taget stilling til, hvordan vi bedst håndterer flere aktuelle kriser som klimakrisen, fødevarekrisen og energikrisen.

Her kan du læse om vores stillingtagen til de etiske hensyn og finde bidrag fra eksperter i vores redegørelser, baggrundstekster og undervisningsmateriale m.m.

Seneste nyt

grafisk illustration af kartofler, gulerøder, tomater og majs som gror i tørke ændret vha. CRISPR-teknologi
Undervisning Gym / 1. februar 2019

GMO, klima og etik

Undervisningsmateriale til gymnasieelever om, hvordan GMO måske kan være en del af løsningen på de problemer vi står over for med klimaforandringer og befolkningstilvækst.

Se mere
GMO tørkelandskab GMO tørkelandskab
Undervisning Gym / 13. august 2018

Opdateret undervisningsmateriale om GMO klar i 2019

Opfindelsen af CRISPR-teknikken har givet ny næring til debatten om anvendelsen af GMO-planter til produktion af fødevarer. Derfor arbejder vi nu på en ny og opdateret udgave af vores undervisningsmateriale til gymnasieskolen om GMO.

Se mere
Det svære valg forside
Antologi / 19. januar 2015

Det svære valg – udfordringer for den etiske forbruger

Fødevarerne er ansvarlige for 19 – 29 % af den globale menneskeskabte udledning af drivhusgasser, og der er meget at hente, hvis vi begynder at spise mere klimavenligt. Vi har i denne antologi inviteret eksperter og interessenter til at give deres bud på, om det er forbrugernes ansvar at vende udviklingen.

Se mere
Bioenergi temaillustration
Undervisning Gym / 20. marts 2013

Bioenergi

Medierne omtaler skiftevis bioenergi som en klimavenlig vedvarende energiform og som en uetisk energiform, der omdanner fødevarer til ’mad til biler’ og er skyld i stigende globale fødevarepriser, der rammer verdens fattigste. Begge dele kan være rigtigt, for der er mange typer bioenergi, men samtidig er modstillingen forsimplet. Læs i dette tema om fremstilling af bioenergi og om de muligheder og konsekvenser, anvendelsen kan have for os.

Se mere
Undervisning Gym / 16. juni 2011

Stamcellekød

Vi står i disse år i global klimakrise og har oplevet en global fødevare­krise, der af de fleste ses som et varsel om, at verden står med enorme udfordringer i forhold til fremover at brødføde sin voksende befolkning. Stamcellekød kan være et blandt mange redskaber til at afbøde begge dele. Læs her om forskningen og bliv klogere på de etiske argumenter i debatten om stamcellekød kan være en del af løsningen.

Se mere
Vores mad og det globale klima
Antologi / 24. marts 2010

Vores mad og det globale klima

Etik til en varmere klode

Se mere
Skat på bøffen?

Klimabelastende fødevarer på Folkemødet

Det Etiske Råd diskuterede klimabelastende fødevarer og forslaget om en skat på oksekød med fremmødte borgere og andre interesserede på Folkemødet 2016.
Se video