Natur, klima og fødevarer

Kornmark, vindmøller og kraftværk

KORT FORTALT

Der er mange etiske hensyn på spil i diskussionen af, hvordan vi bedst forvalter jordens ressourcer, når vi ønsker et liv med adgang til fødevarer, energi og ren luft at ånde i.

Vi har i Rådet undersøgt og taget stilling til, hvordan vi bedst håndterer flere aktuelle kriser som klimakrisen, fødevarekrisen og energikrisen.

Her kan du læse om vores stillingtagen til de etiske hensyn og finde bidrag fra eksperter i vores redegørelser, baggrundstekster og undervisningsmateriale m.m.

Seneste nyt

grafisk illustration af kartofler, gulerøder, tomater og majs som gror i tørke ændret vha. CRISPR-teknologi
Debat / 17. december 2018

Arbejd med vores nye undervisningsmateriale om GMO, klima og etik og vær med til debat 29. april 2019

GMO, klima og etik. Er det nødvendigt med en ny debat? Det er temaet for det nye undervisningsmateriale til gymnasieskolen om GMO, som vil være tilgængelig her på siden 1. februar 2019. Det henvender sig til fagene Biologi/Biotek, Samfundsfag, Geografi, Religion og Filosofi, og der vil være forslag til undervisningsforløb for hvert af fagene.

Se mere
Debat / 22. marts 2017

Klima og danskernes sundhed

Hvad vil klimaforandringerne komme til at betyde for danskernes sundhed og for kravene til sundhedsvæsenet på kort og langt sigt? Det Etiske Råd og Institut for Folkesundhedsvidenskab inviterer til debatdag på Kommunehospitalet på Københavns Universitet.

Se mere
Den etiske forbruger bannergrafik
Redegørelse / 16. november 2016

Den etiske forbruger

Redegørelsen tager fat om fænomenet 'den etiske forbruger', der handler om, at forbrugere gennem deres forbrug tager ansvar for de etiske problemer, som produktionen af fødevarer kan give anledning til. Rådet tager i redegørelsen stilling til etisk forbrug på to områder: Fødevarer fra dyr fodret med GMO og klimabelastende fødevarer.

Se mere
Kronik: Kød, klima og etik
Debat / 7. juni 2016

KRONIK: Kød, klima og etik

Det Etiske Råd anbefalede den 25. april, at danskerne bør ændre kostvaner for at mindske deres bidrag til den globale opvarmning. Forslaget har skabt meget debat og er blevet mødt med både tilslutning og kritik. Da Rådet er sat i verden for at skabe debat om vigtige etiske spørgsmål, kan det kun glæde os. Vi er dog uenige i den kritik, der går på, at dette er et politisk, ikke et etisk spørgsmål. For klimaforandringerne vil skade andre alvorligt, og derfor udgør de måske vor tids største etiske problem

Se mere
Den etiske forbruger – collage med ko og salatblad
Redegørelse / 25. april 2016

Etisk forbrug af klimabelastende fødevarer

Bør det være op til 'den etiske forbruger', om vedkommende vil købe klimabelastende fødevarer – eller bør der ske en samfundsmæssig regulering for at nedbringe fødevarernes klimabelastning?

Se mere
Bioenergi temaillustration
Undervisning 8.–10. kl. / 23. april 2013

Bioenergi

Medierne omtaler skiftevis bioenergi som en klimavenlig vedvarende energiform og som en uetisk energiform, der omdanner fødevarer til ’mad til biler’ og er skyld i stigende globale fødevarepriser, der rammer verdens fattigste. Begge dele kan være rigtigt, for der er mange typer bioenergi, men samtidig er modstillingen forsimplet. Læs i dette tema om fremstilling af bioenergi og om de muligheder og konsekvenser, anvendelsen kan have for os.

Se mere
Bioenergi, fødevarer og etik forside
Redegørelse / 10. maj 2012

Bioenergi, fødevarer og etik i en globaliseret verden

Denne redegørelse diskuterer den ofte fremførte antagelse om, at der er store etiske problemer forbundet med at anvende bioenergi

Se mere
Tørke og kartofler GMO image
Undervisning 8.–10. kl. / 16. juni 2011

GMO

Undersøgelser har vist, at forbrugerne har haft svært ved at se nytten ved GMOer. Nu kommer en ny generation GMOer, for eksempel nogle som kan bidrage til at løse klimaproblemer. Betyder det, at vi må ændre syn på vores opfattelse af GMOer? Her kan du læse om, hvad baggrunden er for debatten om GM-afgrøder, og om de nye muligheder, den teknologiske og politiske udvikling skaber.

Se mere
Undervisning 8.–10. kl. / 16. juni 2011

Stamcellekød

Vi står i disse år i global klimakrise og har oplevet en global fødevare­krise, der af de fleste ses som et varsel om, at verden står med enorme udfordringer i forhold til fremover at brødføde sin voksende befolkning. Stamcellekød kan være et blandt mange redskaber til at afbøde begge dele. Læs her om forskningen og bliv klogere på de etiske argumenter i debatten om stamcellekød kan være en del af løsningen.

Se mere
Nytte, etik og tro forside
Redegørelse / 25. september 2006

Nytte, etik og tro i forbindelse med udsætning af genmodificerede planter

I redegørelsen fremstilles og diskuteres en række af de værdimæssige spørgsmål, som er afgørende for mange menneskers holdning til udsætning af genmodificerede planter

Se mere
Skat på bøffen?

Klimabelastende fødevarer på Folkemødet

Det Etiske Råd diskuterede klimabelastende fødevarer og forslaget om en skat på oksekød med fremmødte borgere og andre interesserede på Folkemødet 2016.
Se video