Etiske spørgsmål ved anvendelse af diagnoser

Maleri, der viser en robåd i bølgegang, personerne klamrer sig til rælingen og kigger ud

KORT FORTALT

For det enkelte menneske kan en diagnose opleves som både ”det bedste” og ”det værste”. Det bedste, fordi den kan give afklaring, adgang til rette behandling og åbne nye døre. Det værste, fordi diagnosen kan virke stigmatiserende og låse mennesket fast i en uønsket identitet.

I de senere år har der været stigende samfundsmæssig bevågenhed om anvendelse af diagnoser. Det skyldes bl.a., at antallet af diagnoser er steget, og at flere og flere danskere får en diagnose.

Det Etiske Råd har valgt at se på diagnoserne ADHD, depression og diagnoser indenfor de funktionelle lidelser. De tre diagnoser er udvalgt, fordi flere og flere danskere får dem, og fordi hver enkelt af de tre diagnoser illustrerer væsentlige etiske temaer knyttet til at have – og at stille en diagnose.

Vælg filter Vælg filter
Debatdag om diagnoser grafik
Debat / 10. december 2015

Diagnosen som det bedste og det værste

Vi afholder debatdag om etiske spørgsmål ved anvendelsen af diagnoser, tirsdag d. 26. januar 2016 klokken 10–16 i Fællessalen på Christiansborg.

Se mere
Debatdag om diagnoser grafik Debatdag om diagnoser grafik
Debat / 10. december 2015

Program

Debatdag om etiske spørgsmål ved anvendelse af diagnoser, "Diagnosen som det bedste og det værste".

Se mere
Svend Brinkmann interview

Diagnosekultur?

Vi har spurgt Svend Brinkmann, der er professor i psykologi, om vi lever i en diagnosekultur og hvad det betyder for os.
Se interview