Ældre mand til træning
8. marts 2016

Hvad syntes du om den henvendelse, du fik fra sundhedsvæsenet?

Vi ser i øjeblikket på, hvor langt myndighederne bør gå for at påvirke raske menneskers sundhed i en positiv retning. Vi vil gerne høre, om du har haft en oplevelse, du kunne tænke dig at dele med os?

Vi bliver alle løbende kontaktet af sundhedsvæsenet, selvom vi er raske – fx når vi skal vaccineres eller screenes for kræft.

I sundhedsvæsenets eller myndigheders henvendelser til os ligger oftest en mere eller mindre tydelig anbefaling om, at bestemte valg er at foretrække. Hvis vi har tillid til myndighedernes råd, vælger mange at følge det. Men hvis vi bagefter bliver i tvivl om, hvorvidt vi egentlig traf det rigtige valg, kan der opstå en oplevelse af, at myndighederne førte os bag lyset. Det ser vi aktuelt i sammenhæng med diskussionen om vaccination af unge piger for livmoderhalskræft (HPV-vaccination).

Blandt andet derfor skal myndighederne lægge vægt på, at beslutninger om fx vaccination og screening sker på baggrund af borgernes egen stillingtagen. Men i praksis kan myndighedernes "skubben" gøre, at mange mere eller mindre "blindt" følger myndighedernes anbefaling.

"Nudge" er en måde at påvirke borgernes valg på, som får dem til at træffe bestemte valg uden at tænke videre over det. Nogle kan være glade for sådanne små umærkelige skub, der får os til at træffe det sunde valg. Men i andre sammenhænge kan det klart være et problem – fordi det er vigtigt, at vi er bevidste om de fordele og ulemper, valget medfører.

Det Etiske Råd ser i øjeblikket på, hvor langt myndighederne bør gå for at påvirke raske menneskers sundhed i en positiv retning, og vi vil gerne høre, om du har haft en oplevelse, du kunne tænke dig at dele med os – og måske med andre. Historierne vil indgå i det grundlag, på hvilket Det Etiske Råd selv kommer til at tage stilling, når vi senere på året skal formulere anbefalinger til politikerne.

Om det er positive eller kritiske fortællinger om oplevelser er lige godt.  Særlig fire områder interesserer os:

  1. Screening for tarmkræft – er du 50 til 74 år og har modtaget invitation til eller gennemgået kræftscreening?
  2. Bevægelse – er du som rask borger blevet kontaktet om at være mere fysisk aktiv? Det kunne også være, at du bare havde set en sundhedskampagne rettet imod hele befolkningen, som havde sat tanker i gang?
  3. HPV-vaccination – har du fået tilbud om at blive eller er du blevet vaccineret imod livmoderhalskræft?
  4. Genetisk kortlægning – er du som led i forskning blevet tilbudt en kortlægning af din samlede arvemasse med henblik på forebyggelse af sygdom, selvom der ikke er konkret mistanke om arvelig sygdom i din familie?

Klik her for at indsende din historie (link åbner i nyt vindue). Du kan indsende din historie frem til og med den 17. maj 2016.

Nudging og folkesundhed

Om projektet

"Et kærligt skub? Etiske dilemmaer når myndighederne vil fremme vores sundhed". Læs mere om vores projekt om nudging og folkesundhed.

Læs mere