26. marts 2014

Opgaver 1: Fremstilling af stamcellekød

Læs teksten "Stamcellekød er godt for klimaet" og løs opgaverne herunder

Opgave 1: Beskriv illustrationen

I artiklen "Stamcellekød er godt for klimaet" har du læst om, at det er muligt at lave kød i et laboratorie ved hjælp af stamceller. Spørgsmålet er nu – forstår du det godt nok til at kunne forklare det til andre?

FRA KO TIL STAMCELLEKØD: Muskelstamceller kan isoleres fra muskelvæv og dyrkes. Under de rette dyrkningsforhold vil cellerne udvikle og dele sig. Nogle forskere foreslår at dyrke muskelstamcellerne på mikroskopiske kitin-kugler i næringsmedium. De færdigudviklede muskelceller kan så høstes fra kitin-kuglerne og forarbejdes til anvendelse i fx noget der svarer til hakket kød (Illustration: Peter Waldorph)


Du skal med egne ord beskrive illustrationen du ser herover. Du må gerne bruge teksten under illustrationen, men du skal omformulere det til dit eget sprog.

Opgave 2

Hvis stamcellekød kom på markedet i Danmark i løbet af de næste to-tre år – hvilken samfundsgruppe, det vil sige hvilken type mennesker, tror du ville købe det?

Hvorfor tror du denne gruppe af mennesker ville købe det?

Hvordan tror du den generelle holdning i Danmark er til stamcellekød?

Tror du der vil være forskel på hvad henholdsvis unge mennesker og ældre mennesker mener om stamcellekød?

Opgave 3

Artiklen du nu har læst handler blandt andet om celledeling i kød. I mennesket har vi to former for celledelinger. Den ene er kønscelledelingen (meiose), som foregår når ægget hos kvinden bliver befrugtet af mandens sæd.

Den anden celledeling er den almindelige celledeling (mitose), som foregår hele tiden i menneskets krop. Den sker når kroppen skal producere nye celler som fx blodceller, der ikke lever uendeligt.

Brug dine biologibøger og internettet til med egne ord at beskrive de to former for celledelinger. Du må meget gerne lave illustrationer til.