13. august 2018

Opdateret undervisningsmateriale om GMO klar i 2019

Opfindelsen af CRISPR-teknikken har givet ny næring til debatten om anvendelsen af GMO-planter til produktion af fødevarer. Derfor arbejder vi nu på en ny og opdateret udgave af vores undervisningsmateriale til gymnasieskolen om GMO.

Det nye materiale er klar til brug her på hjemmesiden 1. februar 2019. Lanceringen bliver fulgt op af et debatarrangement, som finder sted 29. april 2019 i forbindelse med Forskningens Døgn.

Beskrivelse af materialet

En ny teknik til genredigering, CRISPR, er i færd med at revolutionere, hvordan man kan udvikle planter til fødevareproduktion. Teknikken, som kom frem i 2012, gør det muligt langt nemmere og billigere end hidtil at klippe i, udskifte og tilføje gener i alle organismer. Herunder at lave ret små ændringer, som ikke tilfører materiale fra andre arter.

Det har givet ny næring til debatten om GMO-planter til fødevareproduktion.

Vi begynder at se genmodificerede planter, som er modstandsdygtige mod plantesygdomme, som truer hele arter, kan vokse i klimaudfordrede egne, kan modstå angreb fra skadelige organismer uden brug af pesticider eller har bedre næringsegenskaber.

Kan det forsvares etisk at sige nej til sådanne planter?

Det opdaterede materiale henvender sig til fagene biologi- og bioteknologi, filosofi, religion og samfundsfag. Det indeholder følgende:

  • Beskrivelse af hvordan CRISPR fungerer
  • Ser på nye GMO'er med potentiale til at afbøde væsentlige problemer som klimaforandringer, underernæring og grundvandsforgiftning
  • Diskuterer de etiske argumenter for og imod GMO

Deltag i debatarrangement om GMO under Forskningens Døgn 2019

Gymnasieklasser, som arbejder med materialet, vil kunne deltage via livestreaming mandag den 29. april 2019 om formiddagen. Her kan man følge med i diskussionen med førende forskere og etikere, og selv bidrage med spørgsmål undervejs. Tilmelding til livestream af debatarrangement åbnes fra december 2018, men sæt allerede nu kryds i kalenderen.

Se mere om Forskningens Døgns tilbud til gymnasier

grafisk illustration af kartofler, gulerøder, tomater og majs som gror i tørke ændret vha. CRISPR-teknologi

Er det tid for en ny debat om gmo, klima og etik?

Det Etiske Råd og Forskningens Døgn inviterer landets gymnasieelever til debat via live stream sendt fra Roskilde Gymnasium. Det finder sted 29. april 2019 kl. 8.00-10.00.

Læs mere

Hent undervisningshæfte

Her kan du hente alle teksterne samlet i et undervisningshæfte. Hæftet er også velegnet til brug på tablets og til udskrivning.

Undervisningshæfte