Natur, klima og fødevarer

Kornmark, vindmøller og kraftværk

KORT FORTALT

Der er mange etiske hensyn på spil i diskussionen af, hvordan vi bedst forvalter jordens ressourcer, når vi ønsker et liv med adgang til fødevarer, energi og ren luft at ånde i.

Vi har i Rådet undersøgt og taget stilling til, hvordan vi bedst håndterer flere aktuelle kriser som klimakrisen, fødevarekrisen og energikrisen.

Her kan du læse om vores stillingtagen til de etiske hensyn og finde bidrag fra eksperter i vores redegørelser, baggrundstekster og undervisningsmateriale m.m.

Seneste nyt

Mejetærsker høster set fra luften
Debatmøde / 30. april 2018

Hvordan får vi et bæredygtigt landbrug i fremtiden – kan det lykkes uden GMO?

Det Etiske Råd og det norske Bioteknologirådet afholdte denne debat om GMO den 2. maj 2018. Herunder finder du oplæggene fra de inviterede talere.

Se mere
Pressemeddelelse / 16. november 2016

Flertallet i Det Etiske Råd: Brug GMO, hvis det kan løse alvorlige problemer

Et flertal på 10 medlemmer anerkender, at de efterhånden mange gennemførte undersøgelser ikke tyder på, at det er skadeligt for mennesker at indtage GMO eller fødevarer fra dyr fodret med GMO. Derfor bør vi ikke på forhånd afskrive alle anvendelser af teknologien.

Se mere
fødevarer fra dyr fodret med gmo
Debatmøde / 12. oktober 2016

Mærkning af animalske fødevarer fra dyr fodret med GMO

Det Etiske Råd offentliggør 16. november 2016 sine anbefalinger om, hvorvidt fødevarer fra dyr fodret med GMO bør mærkes, på samme måde som man i dag skal mærke fødevarer, der direkte stammer fra en GMO.

Se mere
Kornmark, vindmøller og kraftværk
FAQ / 11. oktober 2016

FAQ: GMO

Vi får jævnligt spørgsmål om GMO (genetisk modificerede afgrøder). Rådets undervisningssider består af let tilgængelige tekster, som kan give svar på langt de fleste spørgsmål

Se mere
Den etiske forbruger – collage med stregkode og ko samt salatblad
Pressemeddelelse / 25. april 2016

Stort flertal i Det Etiske Råd anbefaler en klimaafgift på oksekød

Klimaforandringerne er et etisk problem, fordi de udgør en betydelig risiko for menneskers sundhed, fødevaresikkerhed, biodiversitet og naturen. Derfor mener et stort flertal i Det Etiske Råd, at danskerne bør gøre mere for at nedbringe deres klimabelastninger.

Se mere
Det svære valg forside
Antologi / 19. januar 2015

Det svære valg – udfordringer for den etiske forbruger

Fødevarerne er ansvarlige for 19 – 29 % af den globale menneskeskabte udledning af drivhusgasser, og der er meget at hente, hvis vi begynder at spise mere klimavenligt. Vi har i denne antologi inviteret eksperter og interessenter til at give deres bud på, om det er forbrugernes ansvar at vende udviklingen.

Se mere
Vores mad og det globale klima
Antologi / 24. marts 2010

Vores mad og det globale klima

Etik til en varmere klode

Se mere
Skat på bøffen?

Klimabelastende fødevarer på Folkemødet

Det Etiske Råd diskuterede klimabelastende fødevarer og forslaget om en skat på oksekød med fremmødte borgere og andre interesserede på Folkemødet 2016.
Se video