Teknologi og videnskab

Baggrundstekst / 6. september 2010

Godt, bedre, ikke så godt

Teknologisk integration af menneske og maskine kan hjælpe handicappede til at fungere mere normalt. De samme midler kan bruges til at forstærke raske menneskers egenskaber. Men måske er teknologisk optimering af menneskets krop og sjæl slet ikke så smart.

Se mere
Baggrundstekst / 1. september 2007

At tyde nervernes sprog

Interview med professor Thomas Sinkjær fra Center for Sansemotorisk Interaktion (SMI) ved Institut for Sundhedsvidenskab og Teknologi, Aalborg Universitet. Thomas Sinkjær arbejder med at oversætte nerveimpulser fra krop og hjerne. Han fortæller om, hvordan det kan blive muligt at erstatte øjne og lemmer med maskiner.

Se mere
Baggrundstekst / 1. september 2007

Cyborgs nu og i fremtiden

Med elektroder opereret ned i hjernen er det muligt for en abe at styre en computer med sin hjerne - en forsmag på fremtidens muligheder for at parre krop og maskine.

Se mere
Baggrundstekst / 1. september 2007

Myrerobotter laver det beskidte arbejde

Svære og farlige arbejdsopgaver vil måske i fremtiden blive klaret af sværme af meget små robotter, der arbejder sammen om opgaven, for eksempel rengøring på vanskelige eller farlige steder. Forskerne henter inspiration i dyrenes verden - hos bier, myrer og andre sociale insekter.

Se mere
Baggrundstekst / 1. september 2007

Robotten – menneskets bedste ven

Lige nu arbejder forskerhold i Europa, Japan og USA på at skabe robotter, der ligner mennesker og dyr. Visionen er, at de skal blive vores hjælpere i hjemmet. Eller måske endda vores venner og samtalepartnere. Til brug for sjov og luksus, når vi er unge, eller til brug for pleje og ensomhed, når vi er gamle.

Se mere
Baggrundstekst / 1. september 2007

Skal man tage hensyn til robotter?

Spørgsmålet om etiske hensyn til robotter rejser en lang række problemer, for vi er nødt til at vide noget om deres indre følelsesliv, før vi ved, hvilke hensyn vi skal tage.

Se mere