Publikationer om sundhedsvæsenet og behandlingstilbud


Udtalelse om babyluger
Sundhedsministeren har bedt Det Etiske Råd om at vurdere fordele og ulemper ved etablering af babyluger i Danmark. I udtalelsen fremlægger rådet konkrete vurderinger og anbefalinger om etablering af babyluger i Danmark.


Udtalelse om rituel omskæring af drenge (2018)
Læs her rådets udtalelse om rituel omskæring af drenge, som er udarbejdet på forespørgsel fra Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

Anvendelsen af antibiotika
Vi ønsker med denne udtalelse at kvalificere den samfundsmæssige stillingtagen til, hvordan vi imødegår truslen fra udviklingen af resistens imod antibiotika.

Videointerview om anvendelsen af antibiotika
Se et interview med en praktiserende læge og en nyrepatient, der diskuterer de dilemmaer, afvejningen mellem aktuelle og kommende patienters behov for behandling udgør.

Stillingtagen til international handel med menneskelige æg, rugemoderskab og organer
Udbuddet af sundhedsydelser globaliseres og vi har kun set starten af udviklingen i dag. Den betyder blandt andet, at barnløse og mennesker med nyresvigt kan rejse til andre lande og købe sig til menneskelige æg, surrogatmoderskab og nyreoperationer. Læs i denne folder om vores stillingtagen til international handel med menneskelige æg, rugemoderskab og organer.

International handel med menneskelige æg, rugemoderskab og organer
Udbuddet af sundhedsydelser globaliseres og vi har endnu kun set starten af udviklingen. Den betyder blandt andet, at barnløse og mennesker med nyresvigt kan rejse til andre lande og købe sig til menneskelige æg, rugemoderskab og nyreoperationer.
Etik og prioritering i sundhedsvæsenet
Nedprioriteringer i sundhedsvæsenet virker som noget, der bare kommer snigende af sig selv. Det er ikke synligt, at nogen har truffet beslutninger om dem. Men sådan er det ikke i realiteten. Nedprioriteringer er et resultat af beslutninger!
Sygdomsbehandling af inhabile demente
Udtalelse om sygdomsbehandling af inhabile demente
Udsmykning af kroppen
Med denne henvendelse vil Børnerådet og Det Etiske Råd opfordre ministeren til at overveje behovet for retlig regulering af visse former for udsmykning af kroppen, som indebærer indgreb i kroppen, særligt hos børn og unge.
Obduktion og forskning på afdøde
Det Etiske Råd og Den Centrale Videnskabsetiske Komité afholdt i november 2004 et seminar om obduktion og forskning på afdøde. Det blev besluttet, at nedsætte en fælles arbejdsgruppe, hvis opgave blandt andet var at foretage en analyse og udredning af forskning på afdøde, der fokuserede på etiske og videnskabsetiske spørgsmål, herunder indhentning af samtykke fra pårørende. Arbejdsgruppen skulle afslutte sit arbejde med en samlet vurdering af, hvilke områder der er etisk og videnskabsetiske problematiske, og fremkomme med forslag til løsningsmodeller, som er etisk forsvarlige, praktisk administrerbare og fremmende for relevant forskning, og herunder fremlægge forslag til principper for fremtidig lovgivning.
Videreførelse af BioTIK-portalen
Det Etiske Råds brev til Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender vedrørende videreførelse af BioTIK-portalen
Kommunikation på afdelingen
Debathæfte. I tilknytning til videofilmen er udgivet et debathæfte, der indeholder en kort beskrivelse af historierne i videofilmen og en række spørgsmål, der lægger op til debat om de enkelte historier.
Kommunikation på afdelingen - syge børn og deres forældre
Debathæfte. I tilknytning til videoen er udgivet et hæfte, der lægger op til debat på afdelingen, samt en vejledende pjece til personalet på afdelinger, der behandler børn.
Et spil om liv og død
Deltagerne sættes i beslutningstagerens varme stol. Man skal populært sagt spille læger og politikere, som stilles overfor svære, men realistiske valg mellem patienter og patientgrupper.
Læge patient forholdet. Reflektioner og visioner.
Hvad er en god læge? Hvad er et godt læge-patient-forhold? Hvilke udviklinger har der fundet sted i læge-patient-forholdet? Og hvad er udfordringerne for fremtiden? Det er nogle af de spørgsmål, som bliver søgt besvaret i Det Etiske Råds antologi om læge-patient-forholdet. Med refleksioner og visioner lægger antologiens tolv essays op til debat.
Ændring af straffeloven, omskæring af kvinder
Udtalelse vedr. udkast til forslag til lov om ændring af straffeloven (Omskæring af kvinder)
Inkorporering af menneskerettighedskonventioner i dansk ret
Udtalelse om inkorporering af menneskerettighedskonventioner i dansk ret.
Indkorporering af menneskerettigheds-konventioner
Justitsministeriet har ved brev af 1. februar 2002 anmodet Det Etiske Råd om en udtalelse om betænkning nr. 1407/2001 om inkorporering af menneskerettighedskonventioner i dansk ret. Udvalget om inkorporering har i betænkningen gennemgået de 6 grundlæggende FN-konventioner om menneskerettigheder: FN's konvention om borgerlige og politiske rettig-heder med tilhørende protokoller, FN's konvention om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder, FN's konvention om afskaffelse af alle former for racediskrimination, FN's kon-vention mod tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf, FN's konvention om barnets rettigheder og FN's konvention om afskaffelse af alle former for diskrimination mod kvinder med tilhørende protokol.
Prioritering i sundhedsvæsenet - debatdag
Sammen med Amtsrådsforeningen afholdt Det Etiske Råd en debatdag om prioritering i sundhedsvæsenet i februar 1996 med temaet: Findes der rationelle kriterier for prioritering i sundhedsvæsenet? Hvem skal prioritere og hvordan? Proceedingshæftet indeholder en introduktion til prioriteringsdebatten. Derefter kommer konferencens 11 indlæg om erfaringer fra Skandinavien og Danmark samt om debatten set fra Folketinget, fra amterne og fra patientforeningerne.
Det sundhedsvidenskabelige grundlag for medicinsk teknologivurdering
Den medicinske teknologivurdering må forbedres, fordi det er uetisk at give folk en behandling, hvis virkning ikke er undersøgt godt nok. Og fordi pengene til virkningsløse eller måske ligefrem skadelige behandlinger naturligvis kan bruges bedre andetsteds.