Det Etiske Råd på Folkemødet
30. juni 2016

Det Etiske Råd på Folkemødet

26 arrangementer på tre dage og fuldt telt til egen debat om afgifter på klimabelastende fødevarer. Det Etiske Råd var massivt til stede ved årets Folkemøde på Bornholm. Resultaterne af turen til Allinge er intense debatter, inspiration og netværk.

Folkemødet i Allinge blev på mere end én måde en mangfoldig oplevelse for Det Etiske Råd. Selv om Folkemødet er de par dage på året, hvor danskerne taler mere om politik end om vejret, fyldte sidstnævnte alligevel en hel del. Men selv om flere af vores rådsmedlemmer til tider lignede våde mus, fik vi skabt en lang række debatter om etiske spørgsmål, hvilket udgør en vigtig del af vores eksistensberettigelse og vores lovgrundlag.

26 vidt forskellige debatter

Vi havde før Folkemødet oplevet en stor interesse for at få vores medlemmer med hos andre debatarrangører. Tilsammen var medlemmer af Rådet inviteret til ikke mindre end 26 forskellige debatter. Samtidig deltog medlemmerne i endnu flere debatter som tilhørere med kritiske spørgsmål fra stolerækkerne. De mange invitationer er glædelige, da de giver os mulighed for at få sat fokus på de etiske spørgsmål i debatten, som vi er sat i verden for at bidrage med.

Lige så glædeligt er det, at debatterne spændte over vidt forskellige emner. Vi kom således omkring emner som kunstig intelligens, tarmkræftscreening, klimaforandringer, fødevareforbrug, privat-offentligt sundhedssamarbejde, big data, værdighed i ældreplejen, diagnosekultur, aktiv dødshjælp, personlig medicin, fosterdiagnostik og organdonation. Steen Vallentin nuancerede debatten om etik ved livets afslutning med udtrykket ‘aktiv hjælp indtil døden’ som en måde at tale om spændingsfeltet mellem palliativ behandling og dødshjælp på. Thomas Ploug fik, gennem en lang række debatter om brugen af sundhedsdata, skabt ørenlyd og forståelse for tanken om mere nuancerede samtykker.

Se en oversigt over debatterne

Debatten om en afgift på oksekød

For Det Etiske Råd kulminerede årets folkemøde lørdag middag i Teknologirådets telt. Her var vi selv værter for ‘Skat på bøffen?’ – en debat om klima, fødevarer og forbrugeransvar. Vi kunne ikke have ønsket os et bedre udgangspunkt: Vejret var godt, og teltet var mere end fyldt med et bredt udsnit af befolkningen, gamle som unge, mænd og kvinder, fra mange dele af landet.

Efter at have mødt en del kritik gennem de sidste par måneder, savnede vi nogle af de kritikere, der har givet deres mening til kende i medier og på nettet. I teltet var der bred enighed om, at forbrugerne har et vist ansvar for at spise klimavenligt. Der hørte enigheden dog også op, og vi kom godt rundt i spørgsmålet om, hvordan dette ansvar bør blive til handling. Her var det bestemt ikke alle, der var enige i, at vi skal have skat på bøfferne. Mickey Gjerris, der er formand for arbejdsgruppen, fik lejlighed til at forklare, at en skat på oksekød ikke kan stå alene, men er tænkt som første skridt i en strategi, hvor vi kan forbruge på en måde, der ikke sender regningen videre til de kommende generationer. Det var en meget inspirerende debat, der frem for alt var båret af befolkningen, og der skal derfor lyde en stor tak til alle jer, der deltog!

Læs mere om debatten

Hvorfor deltager Det Etiske Råd i Folkemødet?

Svaret på ovenstående skal findes på flere hylder:

  1. Vi får krydset debatklinger med organisationer, politikere og borgere
  2. Vi får sat etiske spørgsmål på dagsordenen
  3. Vi når ud til mange mennesker, vi ikke til dagligt er i dialog med
  4. Vi får skabt nye kontakter og får gjort opmærksom på Rådets arbejde.
  5. Sidst, men ikke mindst, bliver vi bekræftet i, at den politiske debat i Danmark fortsat lever i bedste velgående.

Tak for i år! Vi ses i Allinge til FM17.

Læs stemningsrapporter og se videoer fra FolkemødetFolkemødet 2016

Se programmet
Skat på bøffen?

Skat på Bøffen?

Se video