19. april 2016

1.3. Karaktertræk kan ikke blandes

Som regel ser afkommet ud til at være en blanding af forældrenes egenskaber.

Men sådan var det ikke for de egenskaber, Mendel valgte at se på hos ærteplanter. Det gav ikke afkom med blandede træk, når han krydsede ærteplanter af rene linjer med hinanden.

For eksempel kunne man forvente at få planter med gulgrønne ærter, når man krydsede en renlinjet plante med grønne ærter og en renlinjet plante med gule ærter. Der opstår jo nye blandingsfarver, når man fx blander maling. Men Mendel fandt ud af, at krydsningen mellem den grønne og den gule ærteplante kun gav ærteplanter med gule ærter. Ingen nye farver. Og den grønne farve så ud til at være pist forsvundet.

Animation

Hvordan Mendel fandt ud af, hvorfor det kun er den ene egenskab, som kommer til udtryk i krydsningen mellem to forskellige rene ærtelinier.

Quiz

Udfør et krydsningsforsøg med to forskellige renliniede ærteplanter. Den ene har kulørte blomster og den anden har hvide. Du skal nu vurdere, hvilke planter du får i F1-generationen.

Animation

Hvordan Mendel fandt ud af, hvorfor det kun er den ene egenskab, som kommer til udtryk i krydsningen mellem to forskellige rene ærtelinjer.
Se animation

Quiz

Udfør et krydsningsforsøg med to forskellige renlinjede ærteplanter. Den ene har kulørte blomster og den anden har hvide. Du skal nu vurdere, hvilke planter du får i F1-generationen.
Start quiz