Syg/dom – fortællinger fra mødet med retspsykiatrien

Publiceret 11-09-2020

Lyt til Det Etiske Råds podcast om de etiske dilemmaer, man kan møde i retspsykiatrien. Podcasten består af fire episoder og følger op på rådets udtalelse fra februar 2020.

Antallet af psykisk syge mennesker, der overtræder straffeloven er stigende. Det skyldes blandt andet, at mange psykisk syge ikke i tide får den nødvendige behandling for deres hjernesygdom. Sådan lyder det fra både fagfolk og de berørte mennesker.

I februar 2020 udsendte Det Etiske Råd en udtalelse, der behandler en række etiske problemstillinger inden for retspsykiatrien. Vi følger nu op med en podcastserie, hvor du kan høre personlige beretninger fra mødet med retspsykiatrien.

Du møder Nikolaj Petersen som har flere retspsykiatriske foranstaltninger bag sig. Du får blandt andet historien om, hvad der lå forud for hans første møde med retspsykiatrien.

Heidi Andersen er mor til Nanna, der har været retspsykiatrisk patient i mere end 10 år. Hun fortæller om konkrete episoder, hvor dilemmaerne har været særligt svære at håndtere i familien.

Du kan også høre overlæge og psykiater Gitte Ahle give et bud på, hvordan et stigende antal retspsykiatriske patienter kan nedbringes til fordel for patienter, pårørende og samfundet i almindelighed.

I sidste episode deler tidligere rådsmedlem Karen Stæhr sine tanker om de historier, som Nikolaj og Heidi fortæller. Karen Stæhr var formand for rådets arbejdsgruppe bag udtalelsen om de etiske dilemmaer i retspsykiatrien.

Læs også: »Det er et svigt, at vi som samfund driver syge mennesker ud i vold og anden kriminalitet«

Syg/dom [1:4] - etiske dilemmaer i retspsykiatrien: Før dommen