Forebyggelse

KORT FORTALT


Tidlig opsporing af sygdom
Det Etiske Råds udtalelse om tidlig opsporing forholder sig til, om der er grund til at være betænkelig ved og kritisk over for den store mængde af tiltag til tidlig opsporing af sygdomme og risikofaktorer for sygdomme, der i de senere år er sat i gang og stadig igangsættes.


Kronik: Er skjult påvirkning vejen til bedre folkesundhed?
Det Etiske Råd har set nærmere på de etiske dimensioner i blandt andet myndighedernes indkaldelse til screeningsprogrammer.

Det Etiske Råds anbefalinger
Hvordan sikrer sundhedsvæsenet, at dets påvirkning af borgerne er etisk forsvarlig, når det handler om brugen af information, rekruttering og anbefalinger?

Etisk tjekliste
Tjeklisten rummer opmærksomhedspunkter vedrørende brug af information, rekrutteringsmåde og anbefalinger i sammenhæng med folkesundhedsinterventioner. Se nedenfor, hvordan tjeklisten skal bruges
Flertal i Det Etiske Råd anbefaler lovgivning imod skjult påvirkning af borgeres sundhed
Når en læge skal undersøge eller behandle en patient, har lægen pligt til at sikre, at patienten tager stilling til behandlingen på et reflekteret grundlag – der skal bl.a. informeres om risici og ulemper. Sundhedslovens regler om det informerede samtykke gælder i forholdet mellem lægen og patienten og retter sig ikke til sundhedsmyndighederne, når de uopfordret kontakter borgere for at forebygge sygdomme. Der er dog tilbud, som kan ende med at være lige så indgribende. Kravene til sundhedsmyndighedernes information er mere uklare.
Holgers historie
Holger fortæller om sin oplevelse med screening for tarmkræft og fundet af en tumor
Lenes historie
Lene fortæller om sin oplevelse med tarmkræftscreening. Der blev fundet blod i afføringen og polypper
Eriks historie
Erik fortæller om sin oplevelse med tarmkræftscreening, hvor der blev fundet mistænkelige polypper